Øget selvforsyning med økologisk proteinfoder baseret på forderkål

Øget selvforsyning med økologisk proteinfoder baseret på forderkål - SEGES Projektsitet

Projektets formål er skabe grundlaget for, at foderkål, af forskellige korsblomstrede-arter, kan blive en ny højværdi proteinafgrøder i det økologiske jordbrug.

Sortsmateriale og erfaringer hentes fra Storbritannien, hvor der anvendes forskellige arter af foderkål heriblandt grønkål, foderraps og turnips. De udmærker sig ved højt indhold af fordøjeligt kulhydrat, højt proteinindhold, stor biomasseproduktion, robusthed, og at de dyrkes med almindelige landbrugsmaskiner. Dyrkningen er økonomisk interessant, da dyrkningsomkostningerne ved ca. 7.000 FE/ha vil være på niveau med helsæd. Mange sorter er vinterfaste, har meget dybe rødder og vil kunne bidrage til at fastholde næringsstoffer i et økologisk sædskifte, idet de kan holde jorden dækket i efterår og vinter.

Fordelen ved projektet for fjerkræ- og svineholdet er, at ensilage eller grønpiller af foderkål vil kunne bidrage med aminosyren methionin, som er den største mangelvare i foderrationen, når der skal omstilles til 100 % økologisk foder. Foderkålen vil være med til at opretholde produktionen og dyrevelfærd, når de konventionelle foderkomponenter udfases.  

For kvæg er foderkålen interessant pga. et lavt PBV- og højt AAT-indhold samt høj smagelighed. Ensilage af foderkål vil bidrage til bedre proteinoptagelse.

Projektet indeholder følgende aktiviteter:

  • Dyrkningsforsøg med forskellige arter og sorter af foderkål
  • Analyse af fodringsrelevante indholdsstoffer herunder proteinindhold og aminosyresammensætning.
  • Forsøg med forskellige lagringsmetoder, ensilering i wrapballer, presning, pelletering og nedtørring.
  • Smagbarhedstest af ensileret foderkål for æglæggende høner, slagtesvin og kvæg. 


© 2021 - SEGES Projektsitet